Urządzenia i Akcesoria
Świąteczny nadziewany kurczak
Przygotowanie 1 godz. 50 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
6 porcji
Składniki
Farsz
-
50 g migdałów, w słupkach50 g orzeszków piniowych
-
40 g oliwy z oliwek
-
300 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego, podzielonego na kawałki
-
¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
80 g rodzynek
-
80 g śliwek suszonych, bez pestek
-
30 g bułki tartej
-
2 jajka
Nadziewany kurczak
-
1 tuszka z kurczaka duża (ok. 2 kg)
-
1 - 1 ½ łyżeczki soli do oprószenia kurczaka
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego do oprószenia kurczaka
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
2 łyżeczki oregano, suszonego
Sos cebulowo-winny
-
300 g cebuli przekrojonej na pół
-
40 g masła pokrojonego na kawałki
-
20 g oliwy z oliwek
-
360 g białego wina, wytrawnego (patrz wskazówka)
-
200 g wody
-
½ - 1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka cukru
-
oliwa z oliwek do natłuszczenia
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1032 mg
Białko
56 g
Kalorie
3400 kJ /
812 kcal
Tłuszcz
47 g
Błonnik
5.3 g
Tłuszcz nasycony
13 g
Węglowodany
35 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Karp w migdałowej panierce
1 godz. 40 min
Śledzie w kożuchu
1 godz.
Gęś faszerowana
4 godz. 50 min
Pieczona rolada wieprzowa z sosem jabłkowym
2 godz. 15 min
Indyk w kruchym cieście
1 godz. 30 min
Carpaccio z gruszki z serem pleśniowym i orzechami (TM5)
15 min
Pieczony boczek w pięciu smakach
9 godz. 15 min
Śledzie po wiejsku
25 godz. 10 min
Pasztet babci Uli
8 godz. 50 min
Pasztet z gęsi z suszonymi śliwkami
8 godz. 35 min
Karp na słodko w galarecie
7 godz. 35 min
Pulpety wieprzowe z kiszoną kapustą i sosem jałowcowym
45 min